Selecteer een pagina

Het heet ook wel de langste reis van je leven: de reis van je hoofd naar je hart. We zijn zo gewend veel gedachten te hebben en ons leven vol te plannen, dat we vaak met onze aandacht in ons hoofd zitten. Als je daar zit, ben je weg uit je hart. Je weet dan minder goed wat je echt wil en hoe je je voelt. Echt contact hebben met je hart, de hele dag, is best een uitdaging.

Hoe weet je nu of je in je hoofd zit?

– je ervaart stress

– je hebt last van ups en downs

– vaak zeg je het woord ‘moeten’

– je kunt makkelijker geven dan ontvangen

– je laat een andere kant van jezelf zien in verschillende situaties

– echt genieten lukt meestal niet

Wanneer je contact hebt met je hart, ben je altijd in het nu. Er is geen toekomst en geen moeten en willen. Je bent. Het is. Zonder oordelen, zonder verschillende rollen. Door vaker in je hart te zijn, ervaar je harmonie en innerlijke rust. Kansen en mooie situaties komen gemakkelijk op je pad.

Hoe kun je dat doen?

  1. Bij stress, zorgen en angsten leg je je hand op je hart en zeg je ‘Ik vertrouw erop dat (dit onderwerp) goed komt’. Dat doe je een aantal keer en je ademt er wat dieper bij. Let eens op het gevoel dat je erna hebt. In hoeverre is dat anders dan ervoor?
  1. Sta ’s avonds eens stil bij hoe het deze dag ging met kunnen ontvangen. Sta je graag klaar voor je werk, voor een ander en voor wat er allemaal ‘moet’? Idealiter is de balans geven-ontvangen 50/50. Vooral vrouwen willen graag steeds nuttig zijn, herken je dat? Vraag jezelf ’s avonds af of je hebt ontvangen en of je ruimte voor jezelf en je behoeften hebt gemaakt. Zelfliefde is ook contact hebben met je hart.
  1. Ga naar buiten, de natuur in. Het groen buiten heeft al de kleur van de energie van je hart, groen. Door buiten te zijn, het liefst door te wandelen, komt je hoofd tot rust en zak je naar je hart. Ineens lijken heftige zaken veel milder en kom je tot oplossingen.
  1. Stop je gedachten voordat ze een treintje worden van negativiteit, zorgen, moeten of oordelen. Het begint vaak met een gedachte, dan komen er meer over dat onderwerp, dan krijg je er een gevoel bij en voor je het weet ben je ongeduldig, onrustig of somber. Je gedachten stoppen is met oefening echt mogelijk.
  1. Mediteer. Ik heb jarenlang gezocht naar een fijne manier en veel methodes uitgeprobeerd. De techniek die ik sinds februari dit jaar gebruik, heeft alles in zich:

– direct je gedachtestroom kunnen stoppen

– in je hart blijven

– harmonieus zijn

– innerlijke rust ervaren

Ik ben benieuwd hoe het toepassen van bovenstaande suggesties je helpt!