Selecteer een pagina

Op de foto mocht ik als chairperson voor 200 mensen een avond in het Engels aan elkaar te praten. Spannend vooraf en genieten op het moment zelf, de tools voor rust hielpen gelukkig goed.

  1. Accepteer je onrust. Klinkt tegenstrijdig, maar als je dwingt om zen te zijn terwijl je hyper bent, versterk je de onrust. Verwacht geen onmogelijke dingen van jezelf, dat geeft al meer rust.
  2. Beweeg voordat je start. Zenuwen zijn een onrustige energie en die kun je beter hun gang laten gaan dan onderdrukken. Ergens even op en neer springen kan wonderen doen, zo kun je de spanning makkelijker loslaten.
  3. Benoem even hoe je je voelt. De meeste mensen snappen goed dat het spannend is en dat is oké. Daarna kun je meer relaxed door.
  4. Het gaat niet om jou, het gaat om wat je te brengen hebt. Als je een missie hebt, focus op die missie. Je komt iets brengen wat ten goede is aan de organisatie, de mensen of de wereld. Dat besef geeft meer rust.
  5. Vind de liefde in je hart. Denk maar aan ongeïnspireerde mensen met een saai verhaal en te veel slides die voor je staan met een gezicht van ‘was ik maar op vakantie / bij mijn volgende baan’. Je liefde zorgt voor bevlogenheid en passie, dat is leuk voor jouzelf en fijn om naar te kijken en te luisteren.