Selecteer een pagina

Wanneer je assertief bent, kun je gemakkelijk grenzen aangeven. ‘Nee’ zeggen lukt moeiteloos. Je staat voor jezelf en je neemt je ruimte in. Meningen geven en je ideeën spuien wordt al van je verwacht. Door anderen. Maar hoe zit het met de assertiviteit naar jezelf toe?

Voor een aantal mensen valt assertief zijn niet mee. Aardig gevonden willen worden is daar een van de oorzaken van. Anderen zijn juist te fel, die halen grommend hun gelijk en zorgen ervoor dat de verhouding met anderen verslechteren. Die balans vinden is een uitdaging.

Maar de grootste uitdaging ben je zelf. Je bent namelijk altijd je eigen grootste vijand. Geen slavendrijver zo hard, geen criticus zo meedogenloos als jijzelf. De innerlijke stem weet het beter: dit lukt nog wel erbij. Ik doe het nog wel even. Uitrusten komt morgen wel. Of volgende week. Dit moet ik eerst bereiken.

Het is de stem van je ego die een verzamelbak is van al je veronderstellingen, angsten en gefrustreerde dromen. Je hebt er niet zoveel aan. De woorden die hij spreekt zijn niet bemoedigend, bevorderlijk of überhaupt gezellig. Hij laat je over je grenzen gaan. Hij weigert trouwens die te herkennen. Resultaat:  stress en burn-out.

Tijd om assertief te zijn naar jezelf. Die stem mag je best horen en dan antwoorden met iets als ‘ja joh, ik snap het, ik heb je gehoord’. En dan ga je je eigen goddelijke gang. Met dagelijks even powertijd voor jezelf nemen en wekelijks een holy dag. Momenten om op te laden en een dag om zalig te hobbyen of te niksnutten. Uitdaging? Ja. Welcome to life, it takes a lifetime to learn it.

Wil jij de kunst van het assertief zijn naar jezelf ook in de vingers krijgen?

Neem contact op info@saskiachatillon.nl.