Selecteer een pagina

Artikel voor Pioniers Magazine

De maatregelen tegen corona en onze meningen daarover lijken een tweedeling te creëren tussen mensen. Enerzijds degenen vóór – ‘want je weet maar nooit’ – en anderzijds degenen tegen – ‘want we weten wat erachter zit’. Toch hebben we hier met ons allen mee te dealen en zou begrip en saamhorigheid ons sterker maken. Letterlijk. Compassie is hierin de helende bruggenbouwer.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek heeft herhaaldelijk de heilzame werking van compassie aangetoond. Je kunt compassie zien als mededogen, menselijkheid en morele betrokkenheid bij anderen. Feitelijk: het lijden van anderen zien en er iets aan willen doen.

Het zit van nature in je, maar het actief levend houden in jezelf is letterlijk helend, het is namelijk gezond voor je lichaam en geest. Zo vermindert het stress, verhoogt het de weerstand en ook het geluksgevoel en versterkt het de verbinding met anderen. Dit laatste vermindert angsten, zorgen en depressie. Kortom: compassie helpt je een langer en gelukkiger leven te leiden.

Lees hoe je compassie praktisch benut in de rest van mijn artikel voor Pioniers Magazine