Selecteer een pagina

Een van de manieren om snel je stress aan te pakken is heel simpel. Je hebt er niets voor nodig, je doet het gewoon met je lijf. Jammer dat het zo onbekend is, want het werkt prachtig!

Beweeg 20% langzamer. Wat? 20%? Het mag ook meer zijn. Doe wat je moet doen, maar beweeg daarbij gewoon langzamer. Het heeft direct een ontspannend effect.

Misschien herken je van jezelf dat je drukker en gehaast gaat bewegen als je spanning ervaart. Dat komt doordat je met stress in een vecht- of vlucht reactie gaat. Je lijf reageert op prikkels, je hersenen sturen de extra aanmaak van hormonen als adrenaline, noradrenaline en cortisol aan. Je hartslag versnelt, je ademhaling wordt gejaagd, glucose en vetten worden in je bloed vrijgelaten voor extra energie.

Vaak is er echter geen levensbedreigende situatie, maar reageren we gewoon gespannen omdat we dat gewend zijn. Of we weten niet hoe we kunnen ontspannen.

Door gewoon je dingen te doen, maar langzamer, geef je je lichaam het signaal ‘het is oké, relax’. Je kalmeert je hoofd en daardoor meteen je zenuwstelsel. Je spieren worden rustiger. Alle prikkels die je binnenkrijgt, kun je rustiger verwerken en opslaan. Je kunt dus ook meer informatie aan en je leert veel sneller.

Je ontspanning verdiept zich en je krijgt een helder hoofd. Mooie resultaten toch? Misschien is het even wennen. Maar denk eens aan iemand die voor een publiek praat, als de spreker langzaam praat, is dat veel prettiger dan iemand die ratelt. Denk eens aan Obama, hij is de koning van pauzes nemen bij zijn voordracht. En de wereld hangt aan zijn lippen.

Zelf merk ik ook dat als ik langzamer beweeg, dat ik meer aandacht krijg. We zijn kennelijk zo van elkaar gewend om snel en haastig te zijn, dat het opvalt. Nu vind ik extra aandacht niet zo interessant, maar het is wel fijn wanneer ik mijn trainingen geef. Het inspireert anderen om ook te zakken in hun lijf, meer te ontspannen en daardoor beter te leren.

Ben je toe aan life tools om je drukke hoofd aan te pakken, te weten hoe je ontspant en meer energie krijgt? Neem contact op voor een lezing of een training: info@saskiachatillon.nl voor meer info.