Selecteer een pagina

‘We staan onder druk, mijn team vraagt veel van me en ik ben te vaak mijn focus kwijt. Hoe krijg ik meer focus tijdens het multitasken?’

Deze vraag krijg ik vaker, het is een logische in deze onrustige tijd. Het antwoord is: niet. Je hersenen kunnen zich slechts op één ding tegelijkertijd focussen. Als we proberen te multitasken, dan switchen we feitelijk snel van het een naar het ander, waarbij we voor beiden minder aandacht hebben.

Simpele activiteit

Natuurlijk kun je iets simpels doen terwijl je een aandacht vragende activiteit uitvoert, zoals een gesprek hebben en koffie drinken. Maar als beiden je aandacht vergen, zoals met iemand spreken en tegelijkertijd een mail schrijven, dan lukt dat maar beroerd.

Multitasken kost tijd en levert fouten op

Onderzoeken tonen aan dat je zo’n 50 procent meer tijd nodig hebt voor een taak en ook ongeveer 50 procent meer fouten maakt als je onderbroken wordt tijdens een taak en je aandacht van het een naar het ander probeert te brengen. Hoe langer je probeert te multitasken, des te meer tijd het kost en minder de kwaliteit van je werk is.

Monotasken is dus multi-effectief en scheelt stress, tijd en gedoe.