Selecteer een pagina

Innerlijke kind

Heb je behoefte aan meer plezier en ontspanning? Wil je vanuit je passie en intuïtie leven en ook je grenzen beter bewaken? Stap dan dit jaar in samen met je innerlijke kind.

Jij in je jeugd

Het kind van binnen hebben we allemaal. Het is een stuk van jezelf dat nooit opgegroeid is, alsof jij in je jeugd vrij gevangen bent in de tijd. En een ander deel van jezelf ging verder en werd groter. Het deel dat nadacht, dat zich soms zorgen kon maken en dat de toekomst wilde plannen. Ja, verantwoordelijkheid nemen en carrière maken, dàt was het. Zo word je volwassen. En lachen, spelen en in regenplassen springen werden vanzelf minder.

Balans

Natuurlijk kan het een niet zonder het ander. Er is geen goed of fout, maar er is wel balans. En vaak hebben we de neiging wat door te slaan, van verantwoordelijkheid nemen naar moeten en van werken naar ‘alleen de top is genoeg’. Maar waar blijft het plezier dan? Vol passie vooruit gaan en flink over je grenzen gaan is niet zo lollig.

Genen

Ik herken de neiging en soms geef ik mijn genen even de schuld. Mijn overleden moeder zat vroeger op zondagavond al te trappelen van ongeduld om maandagavond eindelijk weer aan het werk te mogen. En als ze dat niet deed, was ze vooral in de tuin bezig. Mijn vader die over ruim een jaar 80 wordt, werkt nog steeds een aantal dagen in de week. Dus ik heb het niet van een vreemde.

Flow

Mijn werkdrift wordt getemperd door een lijf dat door mijn puberzoon ‘drama queen’ wordt genoemd. Het reageert overal heftig op, is hypermobiel en staat schots en scheef. Dat levert geregeld een immobiel leven op met pijn. Designfoutje, zeg maar. Matig leven werkt goed, maar wat vooral helpt zijn innerlijke vrede door mediteren en een boel gezelligheid hebben met mijn innerlijk kind. Wat dat laatste oplevert: werken in een flow, sneller beslissingen nemen en veel meer creativiteit.

Intuïtieve wijsheid

Contact hebben met het kind in jezelf is niet alleen leuk en handig. Als je hem of haar wat vaker de leiding geeft, nodig je meer ontspanning, meer genieten en ook meer intuïtieve wijsheid in je leven uit. Misschien weet je het van je eigen kinderen, of zie je het bij je neefjes en nichtjes. Kids kunnen enorm wijs to the point komen en ze accepteren gemakkelijk de realiteit.

Waar wij als volwassenen nog wel eens teuten over ‘hij zei dit, belachelijk, wat zal ik doen, wat vind jij?’ meldt een kind gewoon ‘het is niet leuk om met hem te spelen’ en gaat gewoon wat anders doen. Klaar.

Gekke bekken

Mijn innerlijk kind wil elke dag dansen, vaak mooie boeken lezen en films kijken om in weg te dromen. Ze wil creatief zijn, wat ik vertaal naar schrijven, trainingen maken en een site ontwerpen. Ze trekt graag gekke bekken en trekt zich niets aan van andermans mening. Heel gemakkelijk maakt ze vriendjes, maar ze vindt het geen punt als ze iemand niet aardig vindt. Dat is dan gewoon zo.

Efficiënt

En als ik bedenk wat ik als kind allemaal al deed en wist, dan had ik zo tientallen jaren van zoeken, het hebben van foute vriendjes en saaie banen kunnen overslaan. Efficiënt joh! Mijn mini-ik wilde schrijfster worden (mee bezig), had volwassenen die tegen haar praatten en om hulp vroegen (kun je geld voor vragen, dat heet medium / life coach zijn) en danste de hele kamer door want daar werd ze blij van. Hoe simpel kan het leven zijn?

Passie

Het mooie van je innerlijk kind is, dat het in je hart woont. Daar waar ook je passie zit. En als je meer met het kind in jezelf doet, omzeil je het heilige ‘moeten’ van je hoofd. Je kunt namelijk iets leuk vinden, maar als je jezelf erin vastbijt en geen grenzen herkent, zit je meer vanuit je mind iets te doen dan vanuit je hart. Daar krijg je vroeg of laat last van, door tegenzin, stress en vermoeidheid.

Spelen en vertalen

Hoe leef je nu meer vanuit je innerlijk kind? Een simpele manier is opschrijven wat je vroeger als kind graag deed. Met lego spelen, slootje springen, voetballen? Noteer het ergens in een linkerkolom en maak dan een volwassen vertaling in de rechterkolom. Je kunt hetzelfde opnieuw doen, maar bijvoorbeeld ook lego veranderen in bouwen of knutselen. Waar je een grijns van krijgt met een twinkeling in je ogen, is leuk om uit te voeren. Ga het vooral eens proberen.

6 Stappen

De wijsheid en leiding van je innerlijke kind kun je zo krijgen:

  1. Zet de intentie neer dat je (opnieuw) je innerlijke kind wilt leren kennen.
  1. Ga in je eentje in stilte zitten. Sluit je ogen en zie jezelf voor je als kind. Welke leeftijd heb je daar? Hoe zie je eruit? Nodig hem of haar dichtbij uit.
  1. Optioneel: zoek een foto van jezelf uit die tijd om een duidelijker beeld of gevoel van het kind in jezelf te krijgen.
  1. Fantaseer dat jij als kind ergens bij je in de ruimte is. Met fantasie kun je energie makkelijker ‘lezen’.
  1. Als je het idee hebt dat het kind lang is genegeerd en verdriet heeft, troost het dan. Doe gewoon alsof, het werkt echt. Knuffel het en neem het op schoot, als het dat wil. Alle onvoorwaardelijke liefde die het van je ouders wilde krijgen, kun je nu prima zelf geven. Geef het net zo lang liefde tot het kind ontspannen zijn of haar gang wil gaan.
  1. En volg het kind dan! Vraag wat het wil doen. Hoe vaker je luistert, des te meer neemt het de leiding.

Wijsheid

De intuïtieve wijsheid van je kind is fenomenaal, daar kun je met je verstand niet aan tippen. En er is niemand die zo onbevangen kan lachen en genieten als een kind. Dat krijg je zo allemaal terug. Heel veel plezier gewenst. Ik hoor graag van je hoe het gaat om samen te zijn met je innerlijke kind.