Selecteer een pagina

De meeste mensen kennen geen momenten waarop hun hoofd stil is, er is altijd wel een gedachte. Vaak heeft het te maken met iets wat al gebeurd is of met een situatie in de toekomst. En soms is je hoofd gewoon te druk. Het valt dan niet mee om je gedachten rustig te maken en om ’s avonds ontspannen te gaan slapen. Je blijft jezelf feitelijk wakker denken.

De rust die je overdag ervaart, betaalt zich terug in een betere nachtrust. Hoe meer pauzes je neemt, des te dieper kun je slapen. Een werkdag van negen uur non stop doorgaan en ’s avonds proberen te relaxen werkt vaak niet. Je lichaam zit zo vol adrenaline en je hoofd is zo actief geweest, dat je moeilijk echt ontspant.

Wat wel werkt, zijn korte tussenstops. Simpele technieken toepassen waarbij je even rustig ademt, je ogen sluit of een oefening doet. Zelf-management noem ik dat. Je kunt het vergelijken met het advies in het verkeer om na twee uur rijden even een kwartier te pauzeren, het liefst met beweging en buitenlucht. Een actieve dag is vergelijkbaar met intensief in je auto rijden.

Een tip is om een pauze app op je telefoon te installeren. Elke twee uur neem je vijf minuten rust. Je krijgt het resultaat direct door een betere focus, meer ontspanning, een hogere productiviteit en ’s nachts een diepere nachtrust. Zo voorkom je stress en burn-out.

Wandelen door je lijf is zo’n techiek. Je zit even rustig en ongestoord, achter je bureau, op een parkeerplaats in de auto of op het toilet bijvoorbeeld. Dan sluit je je ogen en ga je met je aandacht naar je lichaam. Wat merk je op? Voel je een knie die zeurt? Zijn je schouders wat gespannen? Observeer wat er zit in je lichaam. Zonder oordeel, zonder er iets aan te willen doen. Stel jezelf voor dat je met een heel kleine camera door je eigen lichaam wandelt. Al je aandacht zit in je lijf.

Wanneer je heel je lichaam hebt gehad en alles wat opvalt hebt opgemerkt, open je weer je ogen. Je bent even uit je hoofd geweest, door je aandacht in je lijf te vestigen. Hierdoor zak je met je energie van je hoofd naar beneden. Dit ontspant. Je bent ook weer fit om lekker aan de slag te gaan. Je hersenen zijn rustiger, zodat je beter overzicht hebt en makkelijker oplossingen krijgt.

Op naar de volgende mini-pauze!

Wil je een lezing of een incompany training over rust? Neem dan even contact op info@saskiachatillon.nl.