Selecteer een pagina

Op momenten dat het drukker is, volgt meestal je hoofd. Er komen meer gedachten, je vergeet bepaalde zaken en focussen is lastiger. Als die momenten van drukte nu wat langer duren, dan kun je wachten tot ergens in je lichaam deze stress zich manifesteert. Door gespannen schouders, een zere nek of maagpijn bijvoorbeeld. Dit is je stressklacht. Het helpt je om te weten wat de interval is tussen de drukte en het (opnieuw) ontstaan van je klacht, zodat je het kunt voorkomen.

Voedingsbronnen

Stress op zich is prima, want er mag best een bepaalde mate van druk, uitdaging en vernieuwing in je werk zitten. Als het maar op te vangen is door veerkracht, ontspanning en voedingsbronnen zoals bijvoorbeeld fijne collega’s en een harmonieus thuisfront. Als het hapert in de manieren om stress op te vangen èn de drukke momenten stapelen zich op, dan merk je dat vaak als eerste in de drukte van je hoofd. Op een gegeven moment volgt je lichaam, waar de spanning vast kan gaan zitten. Deze plek is bij iedereen weer anders, maar vaak is het wel een plaats in je lijf die je al eerder hebt gevoeld.

‘Als ik te weinig aan mijn rust toekom, krijg ik altijd pijn in mijn nek. Standaard’ zegt de cursist. Hij legt uit dat hij dan minder werk gedaan krijgt en meer afgeleid is. ‘Focus is dan wel een dingetje.’ Mijn missie is dat mensen innerlijke rust op het werk  ervaren, zodat ze zich gelukkig voelen, blij werken en klachten voorkomen. Dit vraagt om bewustzijn van drukte in het hoofd en alert zijn op het lichaam. Als er niet genoeg naar het hoofd wordt ‘geluisterd’ met signalen van te veel, te druk, duurt te lang, dan volgt het lichaam.

Alarmcodes

Met andere woorden: hoe lang duurt de drukte in je hoofd (vergelijkbaar met code geel) totdat je lichaam de stressklacht aangeeft (code oranje). Voor als je het je afvraagt, code rood is een burn-out. Dan heb je te lang de drukte in je hoofd als normaal gezien en de stressklachten weggeslikt of -gedacht. Zo kun je jezelf in ene terugvinden op de achterbank van je sjieke auto op een druk kruispunt. Terwijl je niet weet hoe je daar bent belandt. Waargebeurd verhaal hè, zo heb ik er meer gehoord.

Bijvoorbeeld in de bus naar huis omdat autorijden ineens niet meer lukt, met je jasje over je hoofd. Dat vertelde een dame me, ze werd op toen gèk van alle drukte om zich heen. Na maanden plat liggen eindelijk een kopje thee voor jezelf kunnen zetten, wat dan de actie van de dag is, noemde een ander. Een burn-out is niet grappig. Stressklachten ook niet, maar dan weet je waar ze mogelijk toe kunnen leiden en dat wil je voorkomen.

Dus: er is een bepaalde tijd tussen drukte en die spanningsklacht, de interval. Hoe lang is deze bij jou? Het zal vast niet elke keer precies hetzelfde zijn, maar het is een leidraad. Deze interval leert je om je lichaam en je functioneren te leren kennen.

Mijn persoonlijke aanpak

Bij mij is het twee weken en dan: gespannen schouders en een muurvast si-gewricht in mijn onderrug. Dat ken ik nu wel, net als dat ik mijn neiging tot doorwerken ken. Vandaar dat ik met een pauze-app werk. Als ik geen training geef, dan gaat elke 15 minuten een bel en adem ik eerst rustig met gesloten ogen en sta ik erna op voor wat strekoefeningen. Kost even tijd, maar daarna ben ik weer blijer en productiever, dus het levert sowieso winst op. Daarnaast mediteer ik dagelijks, pas ik zoveel mogelijk een half uur diepe ontspanning in en beweeg ik veel. Waar ik de tijd vandaan haal? Ik heb geen tv en kijk zo min mogelijk op social media.

Ik ben benieuwd hoe jij dat doet. Ken jij de interval tussen drukte en je stressklacht? Hoe lang is deze bij jou en wat merk je dan?

Fysieke intelligentie

Je lichaam kennen, deze interval weten en door middel van je lichaam je hoofd rustiger maken zijn onderdeel van fysieke intelligentie. Het spreekt voor zich dat dit een belangrijk onderdeel is van mijn training en mentoring. Weten hoe je lichaam reageert en hoe je het voor je ontspanning laat werken is essentieel voor een gelukkig en productief leven. Win-win dus.