Selecteer een pagina

Ik hoor het geregeld van cursisten en mentees: oh, als ik toch een tijd ergens in een stille ruimte kon zijn, waarin niets hoefde.. Of in een hutje op de hei, zalig! De praktijk valt erg tegen, want de meeste mensen kunnen maar moeizaam echt ontspannen en rust pakken. We zijn zelfs zo gewend aan afleiding en drukte, dat we onszelf liever elektroshocks toedienen dan een kwartiertje ergens in rust gaan zitten.

Onderzoek

Dit bleek uit onderzoek van de universiteiten van Harvard en Virginia in 2014, toen onderzocht werd hoe mensen reageren als ze in een ruimte zitten zonder afleiding. Ze hadden de keuze om op een knop te drukken om zichzelf een milde elektroshock toe te dienen als ze dat wilden. Vooraf had iedereen gezegd dat ze bereid waren geld te betalen om geen shock te krijgen, maar 67% van de mannen en 25% van de vrouwen kozen er toch voor de knop in te drukken, om maar niet rustig te hoeven zitten en denken.

Want dat is wat er gebeurd, wanneer er geen afleidingen zijn, gaan je gedachten erg opvallen. Normaliter vallen die weg tegen de ruis van alle drukte van jezelf en je omgeving. Sommige mensen kunnen daardoor niet tegen stilte, als ze even alleen thuis zijn, dan moet er een radio of tv aan.

Persoonlijk leiderschap

Het hebben van gedachten kost energie en het proberen weg te drukken van bepaalde gedachten kost nog veel meer energie. Net als het hardnekkig willen omdraaien van sommige gedachten naar positief denken. Je brein heeft op zijn tijd rust nodig om te herstellen en om optimaal te kunnen functioneren. Meer rust in je hoofd levert tot wel 4x meer energie op en zo’n 10x meer focus.

Wanneer je leert om de leiding te nemen over je gedachten en daardoor rust te pakken, neem je leiding over jezelf. Ik help je er graag mee. In mijn gratis e-book In 5 stappen een rustiger hoofd vind je praktische tips hoe je dat dan doet.