Selecteer een pagina

Wat je eet, functioneert als brandstof voor je lichaam. De ene keuze is de juiste benzine of diesel, een andere keuze is als een paar zandkorrels bij die brandstof. Bij de laatste is het niet zo gek dat de motor na een tijd gaat haperen. Zo werkt het ook in je lichaam.

Als je meer energie nodig hebt, kun je beter kiezen voor voeding die dat ook oplevert: puur eten zoals groenten, fruit, noten en granen. Biologisch is een bonus. Puur eten levert een continue brandstof voor de hele dag, zonder disbalans in de bloedsuikerspiegel. Je blijft mentaal en emotioneel stabieler en je weerstand en energieniveau stijgen.

Waar je lichaam moe van wordt is geraffineerd voedsel, voorverpakte maaltijden, fastfood, vet vlees, E-nummers, transvetzuren, suiker, witte bloem, alcohol en frisdrank, vaak ook tarwe en zuivel. Je ervaring direct na een maaltijd is veelzeggend: krijg je er energie van en een positief gevoel? Of juist niet? Je lichaam weet het antwoord.

Start als test met 40 dagen puur te eten, 80% van wat je kiest is gezond en voor 20% laat je de boel een beetje vieren. Uit ervaring blijkt dat 40 dagen nodig zijn om nieuwe voorkeurspatronen in je hersenen aan te leren en te verankeren.

Na de 40 dagen zul je waarschijnlijk niet anders meer willen, omdat je veel meer energie hebt gekregen. Een goed boek wat je hierbij helpt is Bijnieruitputting, het stresssyndroom van de 21e eeuw van James L. Wilson.

Het is wennen, maar onthoud:
‘Als je altijd blijft doen wat je altijd deed, zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg.’
Deepak Chopra

Bronnen:

– Burn-out bij directeur of topmanager:9 stappen om snel weer op topniveau te functioneren e-book via www.saskiachatillon.nl
– Marina Schriek, Gefeliciteerd met je burn-out
– James L. Wilson, Bijnieruitputting, het stresssyndroom van de 21e eeuw