Selecteer een pagina

Als je succesvol wilt functioneren onder druk, dan vraag dat veel van je. Zeker als je leiding geeft en veel verantwoordelijkheden draagt. Je mentale en fysieke gezondheid zijn dan essentieel. Maar je merkt dat je de ene keer prima functioneert en de andere keer dat je minder overzicht hebt, oplossingen maar moeizaam ziet en dat je geheugen je in de steek laat.

Wat er dan gebeurt, is dat je hersenen door onbewuste stress niet goed werken. Ook onze hersenen hebben geregeld rust nodig om te kunnen ontspannen en daardoor goed te blijven functioneren. Wat is daarvoor nodig?

Feitelijk weet jij het antwoord zelf. Waar ontspan je door? Wat vind je leuk? Misschien is dat door muziek te luisteren, door wandelen, sporten, lezen of mediteren.

Mijn cursisten nodig ik vaak uit om een eigen gebruiksaanwijzing van één A4’tje te maken. Daarin zet je onder meer wat je ontspant, wat je inspireert, wat je valkuilen zijn en hoe je dan reageert. Soms is dat best confronterend om op te schrijven, maar het geeft je een handleiding op momenten die moeizaam zijn. Zo houd je jezelf vitaal en ontspannen.

(foto: rawpixel/pixabay)