fbpx

Verbinding toepassen in leiderschap

(Video onder tekst)

Rust en verbinding in leiderschap, wat heb je daar nou aan? En hoe pas je dat dan feitelijk toe? Begin van het jaar kwam ik in aanraking met servant leadership, dankzij de inspirerende Daan Fousert van Servant Leadership Solutions. Het is een interessante leiderschapsstijl die al vanaf de 4e eeuw voor Chr. beschreven is. En ik zag daar best raakvlakken in met mijn eigen thema van rust en verbinding maken met andere mensen.

Maar wat levert dat nou op? Je kunt je voorstellen dat vanuit onrust dat je snel de verkeerde beslissingen neemt, dat je je ook niet echt verbindt met andere mensen. Dus een bepaalde mate van rust is nodig voor een goede bedrijfsvoering.

Het is ook een belangrijk onderdeel wil je je kunnen verbinden met andere mensen. En dat is niet alleen je nieuwe grote klant, maar dat is ook de verbinding met jouw personeel. Die gaan zich dan gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Die gaan bij jou blijven, in een tijd waarin er best veel mensen naar een andere kans op zoek zijn en er veel mogelijkheden voor zijn.

Die rust en die verbinding, maar hoe doe je dat dan, tijdens je gewone drukke dag? Een klein begin daarvan is de vraag ‘Hoe kan ik je helpen?’ En als je die hebt als een soort grondhouding naar jouw mensen toe, dan pas je dat toe. Dan pas je toe dat zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd gaan voelen. En als zij dat gaan toepassen, gaat jouw klant zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Kleine vraag, groot effect. Hoe kan ik jou helpen?