Selecteer een pagina

In 2016 gaf ik de training In 1 avond een rustiger hoofd voor het eerst – wat een zalige pre-corona foto is dit trouwens. Sindsdien heb ik nog veel bijgeleerd, ook op het gebied van emoties. Deze kunnen namelijk grote veroorzakers zijn van een druk hoofd en als je het niet voorkomt, kunnen emoties zich als zombies gaan gedragen.

Ik merk dat voor veel mensen emoties een onhandig grijs gebied zijn, wat je maar zo snel mogelijk moet wegdrukken. Of er met haast manisch positieve gedachten overheen moet gaan. Emoties kunnen enorme aanjagers zijn van drukke gedachten, vooral degenen die wat vervelend aanvoelen als verdriet, angst, jaloezie en boosheid. Nee, met mindset krijg je dat onhandige gevoel wel weg, zegt dan iemand met een stoere kaak in de training. Van het verbijten, denk ik dan. Net daarvoor gaf hij nog aan veel last van stress en slecht slapen te hebben.

Emoties kunnen zich gedragen als zombies uit goedkope horrorfilms, ze komen op een onhandig moment onder de grond uit hun kist gekropen. Maar ze komen altijd. Vaak niet op je werk, hoewel ze daar wel sluimeren en zich kunnen uiten als lange tenen en korte lontjes. Maar veelal thuis, wanneer de inwendige prikkels zich genoeg hebben opgebouwd en een prikkel van buiten in een veilige omgeving (vaak: je partner of je kinderen) net even de laatste druppel is. Je kunt dan wel denken dat het aan de huidige reorganisatie ligt, maar mogelijk zit er nog verdriet doordat je kind vorig jaar erg ziek was bijvoorbeeld, of omdat je moeder is overleden.

Gelukkig zijn emoties ook fantastische wegwijzers naar a) de echte zere plek, b) zelfkennis en c) de route naar innerlijke rust. Je moet alleen even weten hoe. Belangrijk is dat je vervelende gevoelens niet meer dan zo’n 24 uur uit de weg gaat en ze dan aangaat. Zo voorkom je dat ze op een gegeven zombies gaan worden. Natuurlijk, je hebt lef nodig om met je emoties te durven werken. Ze toelaten is een eerste vereiste om er dan bewust mee om te gaan.

Wat er bij mij zelf veranderd is door de tools die ik toepas, is dat ik nu bij een stevige emotie niet ‘hè gets’ denk, maar ‘hé, interessant, wat zou daar onder zitten?’ En dan ga ik ermee aan de slag. Zo fascinerend om te zien wat er dan boven komt, ik word elke keer weer verrast. Het geeft veel inzichten over jezelf en het is sowieso bevrijdend om niet zo bang voor emoties te hoeven zijn dat je ze weg wilt hebben.

Logischerwijs is mijn inhoud van emotionele intelligentie een essentieel onderdeel in mijn training en mentor programma. Er valt mooie winst mee te halen voor een rustiger hoofd en een gelukkiger leven.