Vind jij het lastig om goed voor jezelf te zorgen? Ik hoor van vrouwen om me heen dat dit best een lastig punt is. Ik had zelf ook de neiging om mijn to do’s en andere mensen prioriteit te geven boven mijn welzijn. Die selfcare (zelfzorg) ziet er voor iedereen weer anders uit: een lange pauze, wat wijntjes drinken op een rustige avond, sporten of een weekendje weg.

Definitie van selfcare 

Wat is selfcare nu precies? Officieel betekent het dat je iets doet om een beter fysiek en mentaal welzijn te stimuleren of te behouden. Gezond eten, bewegen, voldoende slaap krijgen zijn voorbeelden. Net als lezen, muziek luisteren, iets nieuws leren, iets gezelligs met anderen doen en mediteren. Uit onderzoeken blijkt dat het stress verlaagt, het geluksgevoel verhoogt en meer veerkracht in het leven geeft.

Oorzaken dat je te weinig selfcare toepast 

Waarom is het dan zo lastig om te doen? Tijdgebrek, hoor ik vaak. Een druk gezin met kinderen hebben, werk dat niet binnen 9 tot 5 te doen is en een (te) volle agenda. Ook speelt schuldgevoel mee. Je kunt jezelf egoïstisch voelen als je tijd voor jezelf vrijmaakt om voor jezelf te zorgen. Of je bent bang dat anderen je egoïstisch vinden. Een ander lastig punt is streng zijn voor jezelf en te weinig compassie ervaren. Herken je misschien een van deze oorzaken? 

Hoe ik selfcare toepas

Mijn definitie van selfcare is ervoor zorgen dat je verbinding met jezelf ervaart en jezelf fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel voedt. Erna ben je stabieler en kun je meer verbinding met anderen aangaan. Ik doe dat door te mediteren in de ochtend en een paar avonden per week een mini retraite te hebben. Dat laatste doe ik gewoon thuis, gewoon mezelf terugtrekken en in stilte zijn.

Met mijn gezin maak ik dan afspraken over dat ze de hond uitlaten en de eetboel opruimen (andere avonden doe ik dat weer) en ik ga de rust in. Over een tijdje ga ik een stilte retraite in het donker volgen, dus de mini retraite doe ik thuis ook in het donker. Het geeft extra verdieping en helderheid.

De eerste stap naar meer selfcare

Is selfcare een aandachtspunt voor je en weet je niet waar te beginnen? Het klinkt simpel, maar prioriteit geven aan je lichaamsbehoeften is essentieel. Dus op tijd wat drinken en naar het toilet gaan als je moet. En niet denken: ‘eerst nog even dit’. Luisteren naar de behoeften van je lichaam en erop reageren geeft meer verbinding met je lichaam. En dit zorgt weer voor meer innerlijke rust. Win win dus. Ik hoor graag hoe jij naar selfcare kijkt, stuur me aub een berichtje.