Diep in jezelf zit innerlijke rust. Vaak ben je vergeten dat deze er zit, omdat de dagelijkse dingen en je gedachten meer je aandacht hebben. Maar je kunt jezelf stapje voor stapje trainen naar meer rust. Het is als een spier die je traint, het kan langzaam beter gaan.

Wat mij helpt is ‘in je lijf, uit je hoofd’, dus als ik merk dat ik meer gedachten heb, dan leg ik de aandacht op mijn buikademhaling. Is simpel, werkt sterk. Herken je dat als je aandacht in je lijf zit, je hoofd rustiger is? 

Waar ben je in je gedachten?

Een simpele manier naar meer innerlijke rust is om  tijdens je dag een aantal keer bekijken waar je met je gedachten zit. Waar ben je met je aandacht?

Ik doe dat door mezelf geregeld te vragen: waar ben ik? En dan is het vaak bij iets wat al gebeurd is of bij iets in de toekomst. Aan het ene kun je niets meer doen en het andere loopt 9 van de 10 keer toch anders.

Fysieke reminder 

Het is bizar hoeveel tijd we of in het verleden zitten met onze aandacht, of in de toekomst. Ik heb met mezelf afgesproken steeds te checken waar ik ben met mijn gedachten als ik een deur open. Dat blijk ik op een dag namelijk best vaak te doen. Handig, zo’n fysieke reminder. Je kunt het ook doen als je op je telefoon kijkt of een slokje drinkt bijvoorbeeld. Wat zou voor jou een handige reminder zijn?

Je bent. Maar niet je gedachten of emoties.

Stel, je bent in je hoofd aan het afdwalen, naar iets wat in het verleden is gebeurd of wat mogelijk nog gaat gebeuren. Of naar een emotie die je ervaart. Dat is oké, het helpt als je er bewust van bent. Dat is een belangrijke stap naar innerlijke rust. Je ervaart de gedachten of emotie, je bent het niet. De jij die je bent, is er altijd, ook als je slaapt. Dan heb je ook geen gedachten of emoties.

Je hersenspinsels komen en gaan en je gedachten zijn nu anders dan 10 jaar geleden. En anders dan over 5 jaar. Je neemt ze waar, maar je gedachten zijn niet je identiteit. Ze zijn niet de echte jij. Gelukkig maar, want veel gedachten zijn flauwekul of negatief gedoe.

Je bent liefdevol bewustzijn

Jij bent liefdevol, sereen bewustzijn. En hoe rustiger je van binnen wordt, des te meer je dat gaat merken. Voor mij voelt het als gelukzaligheid. Dat ik niets hoef of moet. Het lukt nog niet om er steeds in te verblijven, maar wel steeds vaker. En als ik het kan, kan jij het ook.