Ik ben in Frankrijk om mijn belangrijkste leraar te ontmoeten en ben wat nerveus.
De leraar is geen Amerikaanse coach die roept dat alles in het leven maakbaar is, met een geolied marketing circus eromheen. Mijn leraar is stilte. En donkerte. Ik ga een vijfdaagse solo stilte retraite in het donker doen.
Spirituele beoefening
Het klinkt misschien ongewoon, maar het is een duizenden jaren oude spirituele beoefening die zijn wortels heeft in India, China en Tibet. Zonder licht of zintuiglijke impulsen word je op jezelf teruggeworpen en ervaar je je eigen mind. Een dieper bewustzijn en ervaren van innerlijk licht kunnen het resultaat zijn. Of totale gekte, denk ik dan, maar nu spreekt mijn galgenhumor.
Stilte retraite
Tegelijkertijd zie ik er net zo goed naar uit. Eerder volgde ik al een stilteretraite van 14 dagen en diverse boeddhistische retraites. Logischerwijs is een ‘dark retreat’ een beoefening die alleen geadviseerd wordt aan gevorderde mediteerders en mensen met een stabiele geest.
In ieder geval: het is een avontuur. Naar binnen, al digi-detoxend en genieten van niet praten, niet schrijven, niks hoeven, gewoon zijn. Mediteren, tai chi en yoga beoefenen. Mezelf tegenkomen.
Het resultaat van innerlijke rust
En waarom ik dit wil doen? Innerlijke rust is natuurlijk mooi, maar het resultaat daar weer van is het ervaren van verbinding en eenheid. Praktisch gezegd: je oordeelt minder, bent milder voor jezelf, ervaart meer empathie voor anderen en je voelt meer onvoorwaardelijke liefde.