Ik pleit voor een innerlijk leiderschap waarin de mind achterin zit, het lichaam rijdt en de intuïtie rechts zit. Maar de mind zit toch in het lichaam? Inderdaad, hoewel er zo’n focus op de mind kan zijn dat het lijf gewoon vergeten wordt. Signalen van het lichaam delven dan het onderspit tegen de controle van het hoofd, met als mogelijk resultaat opbranding van het lijf of opbranding van de gezelligheid thuis. Beiden kan trouwens ook.

Positieve mindset

De valkuil van mindset is dat het gebaseerd kan zijn op angst of irreële wensbeelden. ‘Ik had mezelf 3 jaar in deze functie beloofd om echt stappen te maken. Ik kan echt niet opgeven. Maar mijn lijf begint te haperen. Ik heb het steeds recht getrokken met een positieve mindset, maar op de een of andere manier werkt het nu niet meer zo goed.’ Ik hoor het geregeld. Niet dat ik het zelf altijd briljant doe, maar toen ik dit voorjaar een weekje vakantie nam en figuurlijk over mijn lijf struikelde, nam ik de maandag erna ontslag. Dan maar niet meer uit eten. Vrijheid, zelfbeschikking en de wijsheid van mijn lichaam zijn echt belangrijker.

Droomleven

Soms is de dagelijkse realiteit zo confronterend, dat de focus op een gewenst leven groter is. Google kent veel uitdrukkingen met mind en bijna net zoveel oefeningen waarin je je droomleven kunt creëren als je je mind maar goed genoeg inzet. Waar blijft luisteren naar je lichaam? Je huidige leven omarmen zoals het is en vanuit die compassie stappen zetten naar een verlangen vanuit je hart? Het delen met de mensen om je heen, in kwetsbaarheid en eerlijkheid?

Het is pas leuk als het thuis leuk is, zei een trainer ooit. Vond ik toen een beetje soft klinken, maar het blijkt toch een waarheid als een koe te zijn. ‘Een van de redenen dat mijn man een scheiding wilde, was de hoeveelheid overuren die ik maakte.’ Ik schoot vol toen ik het hoorde. Dan kan het best de verkeerde man zijn geweest, maar is dit op je sterfbed een legitieme reden om op terug te kijken?

Dashboard van het leven

En het gaat niet zozeer om relaties, maar om de kwaliteit van een sociaal leven. Samen met een invulling van je werk dat voedend is. Waarin je je prettig beweegt, letterlijk en figuurlijk. Waarin je aandacht hebt voor hoe je ademt, slaapt en droomt. Het zijn zulke belangrijke lampjes op het dashboard van je leven. Dat je huid zacht is, waardoor je het kloppen van je warme hart kunt horen en het gefluister van je intuïtie er gemakkelijk doorheen kan.

Heb je even geen idee hoe je bij de wijsheid van je lichaam komt? Ik heb een gratis geleide meditatie voor je gemaakt: Ervaar jouw innerlijke rust en wijsheid. Hierin ga je stapsgewijs van je hoofd naar beneden en kom je steeds dichter uit bij de stilte en het weten die ook in jou huizen. Deze vind je op mijn Home pagina.