Als je draagvlak creëert om naar negatieve gedachten te kijken, kun je daar veel winst uit halen. De winst bestaat uit herkenning, compassie en inzicht in jezelf. Ook kun je de angel halen uit de angst dat nare gedachten je zouden kunnen overrompelen. Dit vraagt wel om een bepaalde innerlijke balans, je kunt liefdevol bij jezelf nagaan of dit nu voor jou relevant is of niet.

Gedachten willen jou beschermen

Onder negatieve gedachten zit veel wijsheid. Als je deze wilt bekijken en uitpakken, kom je bij een diepere laag van minder bewuste patronen. Deze zijn er niet voor niets, ze willen je graag beschermen tegen nare zaken als falen, verstoting of andere narigheid. Iets wat je in een bepaalde mate misschien eerder hebt ervaren. Bijvoorbeeld door thuis vergeleken te worden met je slimme en succesvolle broer. Of toen je werd genegeerd in die ene meeting terwijl je vanuit je hart een goed idee deelde.

Alleen positiviteit?

Eigenlijk doen die gedachten hun stinkende best voor je. Terwijl jij misschien je best doet ze helemaal niet te hebben. Sterker nog, het verbaast me hoeveel focus er vaak ligt op het compleet willen verwijderen van negatieve gedachten. Ik lees artikelen over dat ze als onkruid weggetrokken moeten worden en dat er alleen ruimte moet zijn voor positiviteit. Interessant, maar volgens mij bestaat het leven uit zowel de lach als de traan. De geboorte en het sterven, het opbloeien en de neergang, met in elk daarvan schoonheid.

Herhaling

Overigens hebben we het hier niet over de gedachten die je hebt bij acuut gevaar, maar over de zich vaak repeterende gedachten die je kleiner doen voelen. Zoals ‘ik kan het niet’, ‘ik ben het niet waard’ of ‘waarom doet x nu steeds niet wat ik graag wil’? Uit onderzoek blijkt dat een mens zo tussen de 12.000 en 60.000 gedachten per dag heeft. En dat hiervan 80% negatief is en 95% ongeveer hetzelfde is als wat je de dag ervoor dacht. En van de dingen waar je je zorgen over maakt, komt 85% sowieso niet uit.

Stress en twijfel

Bij de vrouwen die ik begeleid, zijn twijfel, gebrek aan zelfvertrouwen en hoge verwachtingen vaak de oorzaken van stress en gedachten waar ze niet meer uitkomen. ‘Als de ander / de situatie nu maar anders ..’ of ‘ik weet gewoon niet meer wat klopt en wat nu het beste is om te doen’ hoor ik vaak. Gelukkig kan dit beter. Zelf geloof ik niet zo in het veranderen van een negatieve gedachte in iets positiefs, omdat je dan over de oorzaak heenstapt.

Stappenplan

In het zenboeddhisme is er een mooie manier om met compassie te kijken naar wat zich in je hoofd aandient. Met die inspiratie noem ik graag een stappenplan:

  • Je herkent een negatieve gedachte.
  • Dan verwelkom je deze, als een bekende vriend die jou vaker bezoekt.
  • Besef dat je gedachte behoeftes heeft, die je als een baby kan zien die gekoesterd wil worden.
  • Ervaar compassie voor jezelf en je gedachte.
  • Geef je compassie woorden als ‘ik houd van je, ik begrijp je, je bent een deel van me’ of iets dat voor jou goed voelt.
  • Je erkent wat er is en ademt dieper naar je buik. Zo blijf je met je voeten op de grond en creëer je meer balans.
Effect van stappenplan

Mijn ervaring en die van mijn cliënten is dat wanneer je de aanwezigheid van een negatieve gedachte erkent, koestert en er al dieper ademend bewust van bent, dat deze veel minder grip op je heeft. Doordat er ruimte is in je bewustzijn, krijg je eerder inzicht over waar de gedachte oorspronkelijk vandaan komt.

Dit levert niet alleen meer compassie op voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen met al hun neigingen en eigenaardigheden. En hoe vaker je dit stappenplan doet, des te sneller je je ‘vriend’ herkent en uiteindelijk des te minder vaak deze gaat langskomen.