Selecteer een pagina

Het is de wens van ieder mens om een gelukkig leven te hebben en lijden te vermijden. Hier in het Westen hebben we genoeg omstandigheden om zo prettig mogelijk te leven, zou je denken. En hoe definieer je dat geluk trouwens? ‘Tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’ lees ik online.

Ik zie het helaas maar weinig om me heen, echt tevreden mensen. Personen die ontspannen zijn, stralen en elke dag geluk ervaren. Wat ik in mijn praktijk en om me heen hoor, is dat juist veel mensen op zoek zijn. Naar rust, tevredenheid en geluk.

‘Wanneer accepteer ik mezelf nou?’ hoor ik vaak. ‘Ik ben ontevreden in mijn relatie.’ ‘Ik doe het nooit goed genoeg.’ Vooral vrouwen noemen de voorgaande zinnen. Mannen die hulp willen zeggen vaak ‘Ik voel zo weinig. Ik kan al zo lang niet meer genieten.’ of ‘Ik heb bijna heel mijn leven al een muur om me heen, hoe kom ik daar vanaf?’

De huidige leefomstandigheden zijn voor veel mensen juist reden om het anders te willen. Veel mensen zijn helemaal niet tevreden en willen iets groters of succesvollers. ‘Anderen kunnen het tenslotte toch ook?’ Doelen stellen, is dan vaak het advies. Je mind sterker maken, zegt een ander. Van je lichaam houden, zegt de body positivity beweging. Nee, gelukkig zijn is als je een drukke moeder bent met toch een dun en strak lijf, volgens de ‘fit moms’. Pas als je zó’n inkomen hebt, tel je mee, vinden anderen. Stop met jezelf vergelijken en kijk naar jouw wensen en verlangens, is weer een ander advies.

En niets van dit alles maakt echt gelukkig. Inkomen, je uiterlijk, andere mensen en verlangens zijn allemaal de buitenkant. En de buitenkant maakt nooit gelukkig. Iets willen is niets anders dan niet tevreden zijn. Denken dat je je lijf bent, is gedoemd tot ontevredenheid. Niet alleen vergelijk je jezelf met anderen, je wordt gewoon ook ouder. Rijke, succesvolle mensen die ontspannen stralen, zie je ook maar zelden. De buitenkant geeft niet de antwoorden.

Naar mijn beleving maakt alleen je binnenkant je echt gelukkig. Mediteren doe ik al langer en dat geeft veel rust en tevredenheid. Maar sinds een paar maanden ben ik met zelf-onderzoek bezig, volgens de leer van Ramana Maharshi. Weten wie je echt bent en vanuit liefde jezelf en de wereld ervaren, daar gaat het om. Het kost discipline en bewustzijn, maar het lukt om ondanks de dagelijkse omstandigheden, toch steeds terug te gaan naar een gelukzalig gevoel. Niet gewoon tevreden, maar echt gelukkig en gelukzalig. Er valt nog jaren in te leren, maar het begin is al veelbelovend.

Dit jaar is voor mij een jaar van verdieping. Niet zozeer omdat het me eens interessant leek, maar omdat ik eraan toe was. Met nieuwe uitdagingen, een nieuwe opleiding en veel meer naar binnen gaan. Mijn televisie-abonnement opzeggen hoorde daarbij, net als stoppen met alle netwerken waar ik lid van was. Mijn avonden vul ik liever met dat wat ik zinnig vind: trainingen, lezingen en medium demonstraties geven, de medium cirkels bezoeken waar ik lid van ben, lezen en mediteren, samenzijn met mijn geliefden. En het bijzondere van dit naar binnen gaan is: ik heb het nog nooit zo druk gehad in mijn werk.

Je komt zo ver als je leermeester zelf is. Die kies ik dan ook zorgvuldig. Ben jij toe aan echt geluk? Ik help je graag aan meer rust en wijsheid voor een gelukkiger leven. Dit doe ik in mijn trainingen en in mijn boek Rust – het geheim van een stiller hoofd. Heel graag tot ziens!