Stel je voor het is maandagmorgen en jouw hoofd loopt nu al over. Dan heb ik een tip voor je. Let eens een dagje op waar je allemaal aan denkt. Want heel vaak gaan gedachten maar over 3 dingen: ten eerste het verleden ten tweede de toekomst en ten derde sukkel, vaak jezelf. En ik zal het uitleggen.

Vaak denken we terug aan wat er allemaal geweest is en hebben we er allemaal gedachten over en gevoelens bij. Dat kost een boel energie. Dan zijn we nog vaak zorgelijk over wat er mogelijk kan gaan gebeuren in de toekomst. Dit kost ook weer een boel energie, levert een hoop overbodige gedachten op.

En dan denken we nog heel vaak ‘kan ik niet, een ander lukt dat altijd veel beter, waarom overkomt mij dat nou weer’. ‘Waarom ben ik zo’n sukkel?’ En dat denk je vaak over jezelf. Dit zijn oordelen. Als je ze niet over jezelf hebt, dan heb je soms ook wel de neiging om het over een ander te hebben.

Al die gedachten: verleden, toekomst, sukkel leveren een heleboel stress op, kosten energie en zorgen ervoor dat je niet echt thuis bent. En met thuis bedoel ik dat je echt aanwezig bent, hier. Dat mensen makkelijk met je kunnen praten. Dat je overzicht hebt. Dat je goed kan luisteren. Dat je pro-actief bent. En dat je relaxed en gelukkig bent.

Dus let op je gedachten en weet waar je zit, in het verleden, de toekomst of in de ‘sukkel’ oordelen. Of misschien gewoon rustig, relaxed, hier en nu aanwezig.